Wat is de EcoDesign-regeling – houtkachels en haarden

Wat is de EcoDesign-regeling – houtkachels en haarden

Er is aangekondigd dat de regeling voor haarden aangescherpt zal gaan worden in 2020. Maar welke regels gaat het over en wat zal de invloed zijn van deze regelgeving voor de haarden markt. Dat gaat in dit artikel duidelijk worden.

Welke regels worden er ingevoegd bij de EcoDesign-regeling?

In 2020 worden de regels die van toepassing zijn op hout haarden verstrengt. Dit heeft weinig tot geen invloed op de consument. Het initiatief komt van uit de Europese Unie. Die hebben als voornemen om deze regels in 2022 in te laten gaan. Maar Nederland heeft besloten om dit al eerder in te voeren. Het doel is om de uitstoot van hout haarden te verminderen. Zo word het verplicht voor fabrikanten om kachels en haarden te fabriceren welke minimaal een rendement halen van 75%, vele hoog rendements toestellen doen dit al. Ook mogen toestellen nog maar 40 milligram fijnstof uitstoten. Voorheen waren hier geen regels over.

 

Wat gaan deze regels tot gevolg hebben?

Bij Kachelsenhaardenwinkel.nl heeft de invoer van de EcoDesign-regeling geen enkele gevolgen. Zo houden wij ons nu al aan de regelgeving. Elk toestel dat we hier verkopen heeft al een rendement van boven de 75%.  En stoot minder dan 40 milligram fijnstof uit.

Hoe kan ik zelf duurzamer en zuiniger zijn met mijn haard?

Stel dat u duurzamer wilt leven maar niet wilt stoppen om met uw haard te stoken, daar voor hebben we tien tips op een rijtje gezet waar u op kunt letten.

Neem een gesloten haard!

Een gesloten haard is veel minder vervuilend als een openhaard. Zo kunt u bij een gesloten haard de lucht toevoer regelen waardoor het vuur efficiënter kan branden. Dit zorgt er voor dat u minder hout gebruikt, minder rook overlast creëert en ook minder vervuilend voor het milieu bent.

Heb je een goed rendement?

Als u een nieuw toestel aanschaft let dan op het rendement van uw nieuwe haard. Door een toestel met een hoog rendement te nemen heeft u een veel schonere verbranding en dit is minder belastend voor uw omgeving.

Klopt de capaciteit?

Bij het aanschaven van uw toestel moet u ook letten op de capaciteit van uw toestel. Als u een toestel aanschaft met een te hoge capaciteit,  dan gaat u te veel warmte opwekken . Waardoor de ruimte met de haard zal op warmen en te heet gaat worden. en u gaat veel meer fijnstof uitstoten. Als u wilt berekenen hoeveel Killo Watt u nodig heeft voor uw huis kunt u dat hier opzoeken. (https://www.kachelsenhaardenwinkel.nl/kilowatt-berekenen/)

Is je hout wel droog?

Stook uw haard altijd met droog hout. Als hout nat is veroorzaakt dit veel meer rook dan bij droog hout. Ook is het slecht voor uw haart en schoorsteen. Roet gaat zich ophopen in uw haard en schoorsteen en dit zorgt er voor dat u vaker moet schoonmaken. Daarom is het belangrijk om hout te gebruiken dat twee jaar de tijd heeft gehad om te drogen.

Maak hem even warm.

Zorg dat uw haard goed op temperatuur kan komen. Het is belangrijk om uw vuur met voldoende hout aan te maken. Een koude schoorsteen zorgt er voor dat de rook er minder goed door heen kan. Dan zal de rook een andere weg zoeken naar buiten. En dit is hoog waarschijnlijk in uw huis.

Begin goed!

Stook aan de hand van de Zwitserse methode. Dit houd in dat u grote blokken hout onder op neer legt met daar boven aanmaak hout. Laat genoeg ruimte tussen het hout voor zuurstof. Plaats aanmaak blokjes op het aanmaak hout. Door deze methode krijg je meteen een mooi vuur met weinig rook.

Laat het ademen.

Laat uw vuur goed branden. Het is belangrijk dat uw vuur genoeg zuurstof kan krijgen zodat het mooi kan branden.

Kies je omstandigheden goed.

Probeer zo min mogelijk te stoken bij mist of windstil weer. Door dit te vermijden voorkom je rook overlast voor uw buren. Bij dit weer zal de rook lang blijven hangen en daarom grote wolken veroorzaken.

Geef hem zijn tijd.

Als u klaar bent met stoken is het belangrijk om de luchtschuif volledig open te zetten want dan kan het hout beter opbranden door meer zuurstof aanvoer.

Hou alles goed schoon.

Zorg dat uw schoorsteen jaarlijks word geveegd. Tijden het branden van een haard stijgen er roet deeltjes omhoog. Deze deeltjes kunnen blijven hangen in uw schoorsteen. als dit ophoopt neemt de kans op een schoorsteen brand toe. Dit houd in dat de roet deeltjes vlam vatten. Het klinkt als een hevige storm en u kunt steek vlammen uit uw schoorsteen zien komen. En dat wilt u niet.

In ons experience center kunt u vele ECOdesign houtkachels en haarden brandend ervaren. Mocht u nog vragen hebben omtrent de EcoDesign regelgeving, of graag wilt advies wilt hebben over een bijpassend toestel voor uw situatie, dan nodigen wij u graag uit voor een vrijblijvend gesprek of bezoek.

een video over veilig en efficiënt stoken